Lepoto prav hitro vzame čas, hitro se zguba vsak obraz. Ostane dobro le srce, ki o človeku čisto vse pove.
Iz operne pravljice za otroke Sneguljčica.

S tenoristom Klemnom Torkarjem že četrto leto z opernimi pravljicami za otroke razveseljujeva otroke in otroke po srcu po celi Sloveniji. Moram reči, da za otroke najraje nastopam. Njihovo čistost in iskrenost moramo ceniti in varovati. Nastopava s pravljicama Sneguljčica in Rdeča kapica. V letošnjem letu pa se bo tem dvema pridružila še pravljica Janko in Metka. Komaj čakam!

Če kdaj koga srečaš, ki lačen je podaj mu roko, daj mu dlan. Morda čisto sam na tem svetu je, polepšaj z dobroto mu dan.
Iz operne pravljice Rdeča kapica, avtor Klemen Torkar.
Rdeca kapica

Le kdo je najlepši (najboljši, največji, najhitrejši, najvplivnejši…) v deželi tej? Večno aktualno vprašanje, ki sproža toliko nespametnih dejanj, v boju za obstanek na prvem mestu. A na koncu zmaga dobro. Sneguljčico je v prikupne melodije ujel nemški romantik Carl Reinecke. Sedem srečnežev doživi odrsko izkušnjo, saj Sneguljčica izmed občinstva izbere sedem palčkov, ki dobijo preprosto, a nadvse pomembno nalogo. Lažje razumevanje omogočata tudi lutki, ki nastopita v prologu in otroke vpeljeta v operni svet. V predstavi spontano spoznajo različne operne glasove (sopran, alt, tenor, bas), inštrumente (klavir, čembalo, orgle) in glasbene oblike (pesem, arija, duet, kanon).

V klasični Perraultovi Rdeči kapici naivna punčka zlahka nasede Volkovim ukanam. V naši uprizoritvi, v uglasbitvi nemškega romantika Franza Abta, pa je Kapica pogumna in iznajdljiva deklica, ki s pomočjo gledalcev Volka poduči o bolj zdravem prehranjevanju. Volk, ki velja za enega grozljivejših bitij v pravljični literaturi, v tem primeru izpade pravi bučman, z malce dresure Rdeče kapice in gledalcev pa na koncu postane njen najboljši prijatelj. Poleg izmenjajočega se petja in govorjenih dialogov mladim gledalkam in gledalcem na spontan način predstavimo, kdo so ljudje, ki ustvarijo predstavo (režiser, pevci-igralci, statisti, šepetalci, rekviziterji, scenografi…). Nekaj gledalk in gledalcev prevzame vlogo statistov, ki na odru pričarajo gozd in Rdeči kapici pomagajo ukaniti Volka.

Zadnji prispevki
Kontakt

Imaš kakšna vprašanja?

Ni berljivo? Spremeni besedilo. captcha txt